Deze blog verscheen oorspronkelijk op www.meetingsinthesun.nl

 

Het lijkt tegenstrijdig in het Digital Nomad bestaan: afscheid nemen van je kantoorbaan, vaste werkplek en zelfs je land — en dan betalen om in een ander land in een co-working space te kunnen werken. Ehm…Wat? Co-working spaces schieten als paddestoelen uit de grond: deze ‘gedeelde kantoorruimtes’ bieden werkplekken aan freelancers of bedrijven die geen eigen kantoor hebben. Je huurt er een vast plekje, of betaalt om te kunnen werken in een van hun ruimtes met alle faciliteiten die je nodig hebt.

Remote werken geeft je de vrijheid om te kiezen waar je werkt en die keuze is vele malen belangrijker dan je zou denken. Co-working spaces spelen daarop in en zijn de nieuwste toevoeging in het rijtje mogelijke werkplekken.

Maar wat maakt deze plekken nou de moeite waard, als je favoriete koffietentje ook prima internet heeft en je thuis in je joggingbroek kunt werken?

 

Een werkplek die voor jou werkt

Het begint al bij het zoekproces: je denkt een hippe werkspot te hebben gevonden, Google Maps leads the way en bam: geen tafeltje of stopcontact vrij. De Wi-Fi verbinding is zo onstabiel als Brigdet Jones na weer een traumatische break-up. Jammer van je tijd!

Cafés winnen aan populariteit onder freelancers en locatie-onafhankelijke werkers, en veel plekken spelen hier op in: gratis Wi-Fi, stopcontacten, de basis voor een goede werkplek is er al gauw. Maar aan alle gezelligheid en lekker eten, plakken wat nadelen. Vooral als je je urenlang wil kunnen focussen maar toch soms je benen wil strekken zonder dat je je schuldig hoeft te voelen over je plek bezet houden.

In een co-working space betaal je voor een aantal zekerheden: goed internet, een werkplek waar je kunt zitten, liggen of zelfs hangen, en vaak een hoop extra faciliteiten. Moet je een keertje printen of heb je een vergadering? Je hoeft er de deur niet voor uit. Co-working spaces hebben daarmee een aantal streepjes voor op koffietentjes en bibliotheken. Hoewel er voordelen zijn, lichten we twee hele belangrijke voor je uit.

Jij kunt een heleboel en hebt behoefte aan een werkplek die dat ook kan!

 

Activity Based Workspaces

Sommige plekken zijn gemaakt om in te werken — een café is dat in eerste instantie niet. Natuurlijk, soms heb je aan een tafeltje, stoel en stroom genoeg. Maar als Digital Nomad houd je vaak behoorlijk wat balletjes in de lucht: Skypesessies, intensief brainstormen, het shooten of schrijven van content en als kers op de taart je administratie met soms gevoelige gegevens. Jij kunt een heleboel en hebt behoefte aan een werkplek die dat ook kan!

Een knus café is minder eenzaam dan je keukentafel, maar je kunt niet altijd zomaar opstaan en even naar de WC of naar buiten. Het internet is niet altijd beveiligd en er is maar een piepklein verschil tussen een gezellig sfeer en rumoerige geluiden om je heen.

Co-working spaces zijn gedesignd om zich aan te passen aan jouw activiteiten gedurende een werkdag. Belangrijke call? Neem plaats in de Skype Booth. In stilte werken, of liever een socialer plekje? Er zijn vaak verschillende ruimtes waar anders wordt gewerkt. Steeds vaker vind je er zelfs een cafetaria, dus zelfs koffie is geen argument meer om er weg te blijven. Je kunt een hele dag werken in een ruimte die je tegelijkertijd vrijheid én zekerheid geeft om je ding te doen. Meer dan eens hebben onderzoeken aangetoond dat co-working spaces productiviteit boosten – en dat maakt het de investering natuurlijk waard.

 

Co-working spaces zijn meer dan alleen ‘spaces’

Of je nou rondreist of je gaat settelen in een ander land, remote werken betekent dat je heel wat sociale aspecten ‘mist’. Niet alleen ben je ver weg van vrienden en familie, ook heb je geen team van collega’s om je heen. Je gaat ze zelfs nog missen misschien! 😉 Daarbij is je weg vinden in een vreemde stad of land altijd al een avontuur, al helemaal in je uppie.

Hoewel het in een cafeetje een komen en gaan is van mensen, is het lastig om echt te connecten met iemand die alleen even zijn coffee-to-go komt halen. Co-working spaces daarentegen zijn een broeiplek voor sociale contacten tussen like-minded mensen. Of het nou gaat om een rondreizende freelancer of ervaren expat, je hebt altijd wel iets gemeen met je ‘’co-workers’’. Je vindt er daardoor niet alleen vaak persoonlijke connecties, maar ook professionele: denk aan toffe samenwerkingen! Veel plekken adverteren zelfs met hun community, of die nou vooral gebaseerd is op toffe vriendschappen of op waardevolle workshops en netwerk events.

 

Vrijheid met een snufje zekerheid

Natuurlijk is iedereen anders en gaat er niks boven het vinden van een heerlijke hidden spot om een dagje te werken. Maar als je op zoek bent naar een langetermijnoplossing, snel afgeleid bent door cakejes in de toonbank of op zoek bent naar waardevolle connecties, dan voel je je in een co-working vast op je plek. Vaak kun je een gratis dagje proberen, zijn de memberships flexibel en makkelijk opzegbaar. En vind je het niks? Dan gaat Starbucks echt nergens naartoe.

 

Tip: wel genieten van de voordelen van een co-working, maar hou je ook van switchen? Check getcroissant.com!